Αν και δεν υπάρχουν συνταγές για τη συμπεριφορά και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εντούτοις, υπάρχουν κάποια βήματα και ορισμένες τεχνικές, η γνώση των οποίων θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς στην προσπάθειά σας. Το μυστικό για μια πετυχημένη συνέντευξη είναι η προετοιμασία. Η προετοιμασία αυτή απαιτεί δουλειά α) για να γνωρίσετε τον εαυτό σας και β) για να γνωρίσετε το φορέα, την επιχείρηση που προσεγγίζετε και θα σας δώσει τη δυνατότητα τόσο να αποκτήσετε τον έλεγχο της διαδικασίας όσο και να αναπτύξετε στρατηγικές παρουσίασης της υποψηφιότητας σας.
Α. Γνωρίστε τον εαυτό σας
Η προετοιμασία σας πρέπει να ξεκινήσει από την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σας σημειώματος. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται αυτονόητο και ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει πολύ καλά το βιογραφικό του, παρόλα αυτά η ψυχολογική πίεση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι μεγάλη και μόνο η άριστη προετοιμασία μπορεί να σας προστατεύσει από παγίδες και κακοτοπιές. Με την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σας σημειώματος εντοπίστε τα αδύνατα σημεία σας, ιδιαίτερα σε σχέση με την προσφερόμενη θέση, καθώς επίσης και τα σημεία για τα οποία είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθούν διευκρινήσεις ή κάποιες πληροφορίες. Σκεφτείτε την εκπαίδευση σας, τα προσόντα, σας, την εμπειρία σας, αναγνωρίστε τα θετικά σημεία και τις δεξιότητες σας. Τέλος, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας σημειώματος.
Β. Γνωρίστε την επιχείρηση, θέση εργασίας
Πέρα όμως από το κομμάτι της αυτοδιερεύνησης και αυτοαξιολόγησης, η προετοιμασία σας πρέπει να προχωρήσει και στη συλλογή πληροφοριών για την επιχείρηση για την οποία ενδιαφέρεστε αλλά και τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Τα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζετε αφορούν τη θέση της εταιρείας στην αγορά, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει, το αντικείμενο της προσφερόμενης θέσης εργασίας και τις προοπτικές που αυτή έχει, το προσφερόμενο μισθό κ.ά. Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορείτε να συλλέξετε από τον περιοδικό και ημερήσιο τύπο από ειδικά φυλλάδια που εκδίδει η εταιρεία, από τα Γραφεία Διασύνδεσης αλλά και από το Internet.
Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν, αν έχετε τα απαραίτητα δεδομένα, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ιδέες και προτάσεις σχετικά με την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτετε το ενδιαφέρον που έχετε πρώτα για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και κατά δεύτερο λόγο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, φορέα ή οργανισμό.
Γ. Φροντίστε την εμφάνισή σας
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή σας για την παρουσίαση σας στη συνέντευξη. Αποφύγετε οτιδήποτε εξεζητημένο και φροντίσετε να έχετε ντύσιμο κατάλληλο για το περιβάλλον της εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε.
Δ. Να είστε στην ώρα σας
Υπολογίσετε το χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στο χώρο της συνέντευξης και φροντίστε να είστε εκεί λίγο πιο νωρίς. Οποιαδήποτε αργοπορία θα σας γεμίσει άγχος, ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την περίπτωση.