Η συνοδευτική επιστολή είναι εξίσου σημαντική με το βιογραφικό σημείωμα. Είναι η πρώτη επαφή με τον μελλοντικό εργοδότη σας προδιαθέτοντας τον θετικά ή αρνητικά για την ανάγνωση του βιογραφικού σας.

Η συνοδευτική επιστολή έχει πολλές και σημαντικές λειτουργίες:

  •  Προσδιορίζει τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε
    Η επιχείρηση μπορεί να έχει ανοικτές πολλές θέσεις εργασίας. Η συνοδευτική επιστολή θα βοηθήσει, ώστε η αίτησή σας να προωθηθεί στην κατάλληλη υπηρεσία.
  • Παρουσιάζει τα προσόντα και τις δεξιότητες σας με άμεσο και προσωπικό τρόπο
    Επειδή δεν έχει την αυστηρή δομή του βιογραφικού σημειώματος, σας δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσετε τα προσόντα σας με μια προσωπική χροιά.
  • Αναδεικνύει στοιχεία του βιογραφικού σας
    Τονίζοντας τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη σας προσόντα, αυξάνετε την πιθανότητα να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια της επιλογής.

Είναι το μέσο με το οποίο ελέγχεται η δυνατότητα γραπτής έκφρασης
Η ικανοποιητική χρήση του γραπτού λόγου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής. Υπό το πρίσμα αυτό, με τη συνοδευτική επιστολή αξιολογείται έμμεσα και η ικανότητα της γραπτής επικοινωνίας σας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

1. Συγκεντρώστε τις πληροφορίες που έχετε για τη θέση
Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και τα προσόντα που απαιτούνται: επίπεδο σπουδών, επιθυμητή εμπειρία, δεξιότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά. Αυτά είναι τα σημεία κλειδιά που θα προσπαθήσετε να προβάλετε στην επιστολή σας. Μην παραμελήσετε την οργάνωση των πληροφοριών. 

2. Μελετήστε το βιογραφικό σας
Προσπαθήστε να το δείτε αντικειμενικά και καταγράψτε εκείνα τα προσόντα και χαρακτηριστικά τα οποία είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις της θέσης. Παράλληλα εκτιμήστε αν χρειάζεται να περιλάβετε πρόσθετες πληροφορίες, οι οποίες δεν αναφέρονται στο βιογραφικό σας.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Πρώτη παράγραφος: Είναι η εισαγωγική παράγραφος και πρέπει να διακρίνεται για την αμεσότητα και την απλότητά της. Εδώ θα πρέπει να αναφέρετε για ποια θέση ενδιαφέρεστε, όπως επίσης και από πού πληροφορηθήκατε για τη θέση (αγγελία στον τύπο, διαδίκτυο, από γνωστό, κλπ). 

Δεύτερη παράγραφος: Έχοντας κατά νου τις προδιαγραφές της θέσης ή της εταιρείας για την οποία ενδιαφέρεστε περιγράψτε σύντομα και περιεκτικά τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσωπικά χαρακτηριστικά που διαθέτετε και θεωρείτε ότι αναδεικνύουν την καταλληλότητά σας. Αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία και η θέση που προσφέρει, εξηγώντας ότι σας παρέχεται η ευκαιρία να αξιοποιήσετε και να αναπτύξετε τα προσόντα σας.

Τρίτη παράγραφος – επίλογος: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας για μια συνέντευξη επιλογής αναφέροντας ότι είστε διαθέσιμος αν σας ζητηθεί. Σημειώστε τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας και μην ξεχάσετε να υπογράψετε την επιστολή σας.

ESPA